Saturday , 27 May 2017
You are here: Home >> Haiwan >> Tips Mudah Mengatasi Masalah Kucing Kencing Merata-rata
Tips Mudah Mengatasi Masalah Kucing Kencing Merata-rata

Tips Mudah Mengatasi Masalah Kucing Kencing Merata-rata

Tips Mudah Mengatasi Masalah Kucing Kencing Merata-rata

Pasti artikel ini saya tujukan khas buat mereka yang mempunyai masalah kucing yang suka kencing merata-rata .jadi saya berharap dengan adanya artikel ini mampu membantu anda semua diluar sana .kepada sesiapa yang ada info yang mungkin saya tidak tahu,anda boleh drop komen anda di atas artikel ini dibuat . Semoga Allah memberkati kita semua hendaknya ..tanpa membuang masa,mari kita baca tentang tips mudah mengatasi masalah kucing merata-rata dan perlu anda untuk tahu kenapa kucing boleh kencing merata-rata..jom~

Tips Mudah Mengatasi Masalah Kucing Merata-rata

1) Penggunaan Cuka 

~cara yang paling kerap orang gunakan adalah dengan cuka,caranya anda boleh bancuhkan cuka dengan air paip dengan nisbah yang sama iaitu 50 : 50 dan sila simpan didalam botol yang mempunyai muncung spray .kemudian sila sembur beberapa semburan ketempat yang dikencing oleh kucing anda seperti lantai ataupun meja.namun jika kucing kencing di permaidani ataupun kainan,saya nasihatkan anda untuk basuh terlebih dahulu kainan or permaidani ataupun larutkan dengan air bersih terlebih dahulu sebelum sembur dengan air cuka mengunakkan spray.

2) Mengunakan Pencuci Enzim .

~Tahukah apa ada dia pencuci enzim ?pencuci enzim adalah terdapat di serbuk ataupun larutan pencuci ,, Enzim yang terdapat didalam serbuk /pencuci itu sendiri akan memakan segala kristal asid urik tersebut . namun apa yang menjadi masalah disini ,anda perlu sekerap mungkin untuk mencuci tempat yang menjadi mangsa kencing kucing ini sehingga anda rasa kurang bau . 

Kenapa Kucing kencing merata-rata ??

1) Litter box anda terlalu kotor ataupun sudah penuh .Kucing adalah haiwan yang agak cerewat tapi pembersih .jadi anda seharusnya rajin menukara tempat pembuangan najis kucing anda sekerap mungkin ,paling tidak sehari sekali ataupun setiap kali dia berak anda perlu pantas menukarkan supaya mereka berasa selesa .

2) Bila ada kucing anda berpindah ke rumah ataupun tempat baru .sudah pasti kucing anda akan berasa tidak selesa buat pertama kali.

3) Litter box kucing anda alihkan ke tempat baru .sudah pasti menjadikan kucing anda keliru dengan perubahan susun atur litter box .kadangkala dengan hanya perubahan littter box pun boleh membuatkan mereka menjadi stress.

4)  Kucing anda berkemungkinan ada penyakit jangkitan pada punci kencing , sakit buah pinggang ,batu karang keradangan pada puncing kencing .jika ia berlarutan ,anda perlu rujuk dengan klinik pakar haiwan dengan kada segera .

5) Untuk marking behaviour – semasa kucing jantah menjadi aktif mengawan di masa waktu subur sudah pasti dia akan mencari kucing betina dan akan menandakan kawasan yang berjaya menjadi jajahan mereka.jika berlarutan, anda perlu membuat pemandulan pada kucing tersebut.

diharap artikel saya ini dapat membantu anda semua,diharap dengan adanya ilmu yang kita pelajari,sebaiknya kita kongsikan dengan rakan yang lain supaya memberi manfaat pada semua orang.

 

Kata Achie : Saya sayang ayah saya.anda sayang ayah anda?

About Achie

Nama Pena saya adalah Woofer Storm , Namun secara ringkas boleh panggil Achie . Saya adalah seorang Medical Team , Saya adalah seorang Photographer dan juga seorang yang minat dengan blogging .. Sebarang pertanyaan /perkongsian,boleh email di wooferstorm@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Murad Reviews
Exposed Skin Care Reviews
Proactive Reviews
How To Get Rid Of Acne Fast
How To Get Rid Of Blackheads Fast