Thursday , 29 June 2017
You are here: Home >> Kata Hati >> Tak Nak Kawin Paksa

Tak Nak Kawin Paksa

Assalamualaikum w.b.t. . . 


#Comel tak anak aku?

Kawin paksa?macam tak logik je dengar ayat tu zaman masa kini..kawin paksa mungkin sesuai zaman dulu kala,zaman atuk nenek kita,mungkin juga ibu bapa kita kawin pun atas paksaan, tapi zaman dulu benda itu macam tak kisah..orang kata zaman dulu zaman masih dengar kata orang tua..kini?jangan harap.

kini kawin semestinya atas kerelaan hati masing-masing.kalau kau jatuh cinta dengan si dia,pasti dia yang akan kau kawinkan.tak gitu?budak-budak dah tak main cakap orang tua,lagi suka dengan citrarasa sendiri,secara logiknya pun dia bercinta dengan orang yang dia tahu hati budinya…sudah tentu itu lebih baik dari mencintai pasangan kita yang ditentukan oleh mak ayah…tapi satu benda aku teringin nak tanya,kalau kawin dengan orang yang kita jatuh cinta,dengan orang yang kita sayang tu,adakah bermakna kita akan bahagia??Sekian !!

#Aku tengok ramai je orang berkawin atas dasar cinta banyak tidak bahagia..apa kejadah?

#Orang dulu2 lagi lama jangka hayat perkawinan mereka..percaya dak??

Kata Achie :Girl,tolong pinang aku..hahaaa


Sila like jika suka entry ini . . .  

About Achie

Nama Pena saya adalah Woofer Storm , Namun secara ringkas boleh panggil Achie . Saya adalah seorang Medical Team , Saya adalah seorang Photographer dan juga seorang yang minat dengan blogging .. Sebarang pertanyaan /perkongsian,boleh email di wooferstorm@gmail.com

48 comments

  1. Family Shag OTW nak p pinang lu ! Jangan say no no pulak nanti :DD

  2. eh..mcm kesinambungan entry akak je..!!

    *comel la anak tu..^__^

  3. aku bdk comel, so aku komen sini ye..hehe ~> Klu dipaksa kawin ngan Brad pitt ok laa….aku angguk2 sj! XD

  4. x cool la paksa2 ni. hehe.. kawen redha atas pilihan mak ayah ok gak. x nak ke? :P girl dlm pic tuh sgt comel!

  5. mak ayah kite kawen pilihan keluarga..~ ^^

    skrg ni zaman kawen suka2 agaknya~ hmm~

  6. gadis-gadis di luar sana,sila pinang en achie k..
    bagi yang single la..hehehe..

    en achie,memang zaman sekarang ni kebanyakkan perkahwinan yang dibina musnah di tengah jalan..
    macam2 sebab la..
    orang dulu2 juga yang pandai nak maintainkan kebahagiaan rumah tangga..

    saya ada juga belajar pasal hal2 kahwin dan keluarga untuk subjek sem ni,Perkahwinan dan Keluarga..
    memang bagus la saya dapat tau hal-hal yang biasa terjadi dari sebelum kahwin sampai la dah berumahtangga.. :):)

  7. ahaha…kata achie best sangat..

  8. comelnya Hayani~ dri dulu aku tgok lesung pipt dia jak. klo ada anak, mo kasi lesung pipit mcm dia~

    bab org kahwin atas dasar cinta x bahagia tu aku setuju. kalau pandai jaga hubungan dengan org yg kita cinta n sayang, x mustahil x bahagia, yg penting tulus n ikhlas dalam hubungan. = eh apa aku cakap ni.

    (padahal aku x lyak ckp psal ni, sbb blum brcnta. hehe ^..^Y)

    #kenal ko la dulu uiss. ko yg x kenal aku tuh kan? nehh nehh =p

  9. esok redi ye, 7lori mai masuk minang…pilih2…hahaha

  10. nak tunggu orang masuk mminang je, terus trime. takpun, mintak parents carikan. :')

  11. kawin pkse? errr..hemm..ada lagi ke?mna tau kawin pkse skrg leh bahagia kn..heee..

  12. yg penting restu mak ayah. insya Allah bahagia hingga akhir hayat..:)

  13. alahai comel je..dah nk kawin dh ke?hehehe…em cari2 shoutbox tp x jumpa.xtaula kalo line tenet sy yg slow.btw pasal nuff tu semuanya rezeki dari Allah..takpe sikit2 lama2 jadi bukit :)

  14. comel aa baby tue~!!!
    nk culik die jap, leh x?

    nnti sy dtg komen lg.. xabis bc lg nie, haha…

  15. ada lg ke kawin paksa zaman skrg huhu

  16. Pandangan org tua berdasarkan pengamatan teliti dari pengalaman..
    Pilihan mereka adlh terbaik..Tp ade gak pilihan org tua yg x sesuai..Tu memilih atas sbb lain..bkn utk kebahagiaan anak…

  17. kawen paksa macam tak best jek bunyik nye.. hehehe.. parents kite kawen pilihan keluarga… bahagia sampai sekarang.. alhamdulilah.. =)

  18. yeah…saya pon tamo kena kawen paksa….tapi kalo itu yang terbaiiikkkkk ????

  19. kalau tak de sangt boleh la mintak mak ayah tolong carikan..

  20. sbnrnyer ramai yg x matang dan cetek ilmu…tau nk kawen je..

    ps sy x bz pn… cuma sibuk sket hehehe

  21. zaman skunk ade 2 jenis kawin paksa..satu kawin sbb orang paksa..satu lg kawin sbb terpaksa dan bukan org paksa..yang penting xde paksaan dalam memeluk agama islam..*pulak dah..lari topik jap*

    Regards,
    -Strider-

  22. kawin dgn pilihan sendiri belum tentu bahagia, dan kawin dgn pilihan keluarga belum tentu tak bahagia.~~

  23. alolor nomei nomeinya amoi..heee..
    yna pernah cakap dekat emak kalau nak jdohkan dengan siapa-siapa tak kisah pun..
    janji yang ala2 ashraf muslim pun jadi lah..hahaha..

  24. utk m'jwb p'soalan achie “kalau kawin dengan orang yang kita jatuh cinta,dengan orang yang kita sayang tu,adakah bermakna kita akan bahagia?” — seriously not true.. coz I know.. huhu~… “-_-

    lbh baik kawin ngan achie.. eh, ape? xde ape.. lalala~… >_<

  25. hehe kawen la ats dsr suka sama suke..
    ats rela huhu

  26. Erm….prefer dgn pilihan sendiri. :)

  27. zaman skg ni ada ke lg kena kawin pakse ek?hu3

  28. betul jugak tuh..org skrg byk kawin cerai.sebab nk sebut cerai tuh senang je mcm order teh o ais kat mamak

  29. sebab cinta selepas kawin tu yg buatkan lg hangat

  30. sekarang ni, dah tatau kena kahwin sebab apa..huhu..
    tak yah kahwinlah..kan senang haha..

    tapi, mmg betul pun pilihan org tua lebih banyak yang kekal dari yg bercinta bagai nak rak..:)

    p/s: ouh 24, tua dari sayalah..:p
    saya dok atas simen ni ha..:p
    saya budak selangor. awak?

  31. kdg2 kahwin paksaan dari ibubapa ni ada baiknya.. rasanya bercinta lps kahwin lg manis kot… sbb ibubapa tahu apa yg terbaik buat anak2nya.. x kira zaman apa pun kawin paksa ni masih relevan cuma terpulang kpd individu tersebut…

  32. tak best kawin paksa…tak bahagia…

  33. bahagia itu subjektif.. kalau kita gaduh pun pasti kerana kita sayang.. lepas gaduh tu pujuk2 bahagia tauuu…

    Tiada yang kekal di dunia ini… semuanya fana… nikmatilah tika ia milik kita

  34. takde keje nak buat, jadilah pembaca setia setiap blog hehehe…:D

  35. depend pd org kot hehe..
    ssh nk ckp psl jodoh nih haha..

  36. percaya…

    susah nak komen..huu..kalau nak ptahankan sesebuah hubungan + rumah tangga..2-2 pihak kena main peranan..

  37. hohoho…

    cepat ! sape yang nak masuk meminang achie sila angkat tangan ! ^^,

  38. yg ptg sentiasa berdoa untuk jodoh terbaik…

    comelnyaaa budak tu!

  39. comelyerrrr baby senyum… ada lesung pipit lagi tu…

    semua bgntung pd psangan suamistri sendiri utk mbetuk acuan rmh tangganya.. x kira kawin ats dsr cnta atau x..

  40. err..ik ta cukup umur lg kot nk koen sal kawen ni..hehe..tp..law leh ika pown ta ske nk kawen2 pkse ni..

  41. hoii.. nnek bolat ckp.. dicintai lebih brmkna.. dri mencintai org itu krana blum tntu dia akn mncintai kita dgn ikhlas =D

    nnek bolat ckp smlm.. mse bolat tgh gduh ngn meerol T___T

    #apesal aku ngade kt ko eh?

  42. Kahwin paksa sepatutnya tidak berlaku kerana ia membawa mudarat kepada pasangan.

    Masalah yang berlaku dalam masyarakat kita bukan hanya kawin paksa, malah kefahaman mengenai istitusi kekeluargaan itu sendiri masih kabur. Usaha mesti dilakukan untuk mengatasi salah faham mengenai institusi keluarga Islam yang merupakan satu institusi yang penting dan diberikan perhatian utama di dalam Syariat Islam

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Story terbaru blog kami…
    tip tersalah isi minyak kereta

  43. tipsnya jangan tunggu lama2 bila lahirnya sifat tanggungjawap ;)

  44. erm, betul betul. sekarang bukan zaman anak2 dgr ckp parents. huhu

  45. aik,ni klw kes pinang paksa lak cne?haha.

    mrning achie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Murad Reviews
Exposed Skin Care Reviews
Proactive Reviews
How To Get Rid Of Acne Fast
How To Get Rid Of Blackheads Fast