DIY Cara Menghilangkan Kesan Calar Pada Kereta
Tuesday , 28 March 2017
You are here: Home >> D.I.Y >> DIY Cara Menghilangkan Kesan Calar Pada Kereta
DIY Cara Menghilangkan Kesan Calar Pada Kereta

DIY Cara Menghilangkan Kesan Calar Pada Kereta

DIY Cara Menghilangkan Kesan Calar Pada Kereta

Nak buat DIY sebenarnya banyak kos yang anda dapatkan jimatkan? antaranya adalah jimat duit.masa dan minyak anda..malahan anda boleh belajar DIY sendiri yang boleh menambahkan ilmu pengetahuan anda. jadi saya bawakan khas buat anda tentang DIY cara menghilangkan kesan calar pada kereta anda..teruskan pembacaan anda ya

DIY Cara Menghilangkan Kesan Calar Pada Kereta

 

Apa pun di sini ada sedikit sebanyak yang mungkin boleh membantu kamu untuk repair balik kereta kamu tu…kamu boleh buat sendiri… jika ianya tidak serius sangat calarnya.. kalau dah teruk tu… tak leh buat apa kena hantar bengkel cat lah jawabnya…
Repair Calar pada surface Sahaja

Kalau kereta baru
Boleh lah kita Polish sahaja nak bagi hilang scratches tumpulkan calar kecil sebelum dilapisi dengan wax..Tapi sekarang dah ada polish dan wax ni di satukan sekali..so ianya memudahkan lagi. dan sekarang ni dah ada scratch remover boleh gunakanya kemudian polish+ Wax plak lepas tu..calar-calar tu kalau sampai ke metal memang takleh hilang… polish and wax sebenarnya takleh nak menghilangkan calar.. kalau yang hilang tu calar kat surface yg paling atas cat, sebab bila kita polish kita akan menghakis sedikit permukaan cat lama kereta..itu yang calar boleh hilang..then kita wax untuk tambah balik coating tu…

Kalau kereta Baru cat
Kalau baru di cat usahakan pakai wax soft (biasanya cair), jangan terlalu sering menggunakan wax (max 1 bln sekali) karena sifat wax mengikis lapisan cat (acrylic) , kalau terlalu sering dan lapisan catnya terkikis maka yg didapat bukan mengilap malah menanggalkan lapisan cat tersebut..

Kalau Kereta Lama
Ni yang agak sukar sedikit ye.. caranya bahagian yang calar tersebut kena gosok dulu dengan kertas pasir paling halus… tapi kertas pasir tu kena kasi basah kertas pasir tu ( celup aje kertas pasir dalam air).. lepas tu baru lah boleh gosok kat permukaan calar tu…

Pastu ambil Scractch remover sapukat per mukaan tu .. Pastu baru guna rubbing compound plak… gosok lah kat calar tu..

Dah clear rubbing compound, baru pakai polish.. satu lapis lagi. yg ni utk hilangkan kesan2 cat teroksida tu. (yg kaler dah naik berkapur tu..). selesai polish, last skali baru laa kita wax kan. Wax yg biasa aku pakai, Turtle Wax, Johnson Kit dan yg paling aku suka – Soft99 serta Meguiar’s. Ada yang guna featherlite .Takyah tekan kuat kuat, sekali letak je mesin polish pastu layan aje…

Lap bersih bersih… hah kan dah hilang dah kesan calar tu…. cuma boleh aku cakap jangan buat selalu kita akan menghakis sedikit permukaan cat lama kereta..itu yang calar boleh hilang..

Repair calar yang nampak lapisan primer dan besi

Yang ni cara hanya untuk calar bergaris sahaja… bolehlah cari kat kedai bancuh cat ada jual jenama auto spa punya produk… tapi kena tau lah colour kereta korang tu… tengok kat katalog dia pun ada…


Touch-up paint ni dalam botol kecik aje kalau untuk kereta korang Honda, Kia, Toyota, Nissan, Proton dan Perodua boleh cari colour ni tapi yang pastinya hanya ada basic colour sahaja tau…
caranya mudah aje hanya sapu aje pakai berus kecil … sapu kat garisan calar tu aje tapi kenalah hati hati jangan tebal sangat tau…. tutup pakai cat touch-up tu je.. biarkan kering pastu..

Sapu pula clear pada cat toch up tersebut… untuk protect cat touch up tu… pastu biarkan kering…

Pastu gosok pakai kertas pasir paling halus sekali… nak kasi rata cat yang tertimbul tu…

Pastu polish balik ye kat permukaan yang kita gosok pakai kertas pasir tu… supaya tak nampak bekas calar tu .. ok kan… tak nampak dah bekas calar tu…


Calar pada bumper


Kalau calar pada bumper yang agak dalam tu.. Korang boleh cari cat spray tin jenis DPI yang sama color ngan coat kereta anda tu… kalau colour proton dan produa tu memang ada jual.. tapi tak 100% lah nak sama ngan colour tu..

 

Tengok calar kereta tu… kalau tak berapa dalam korang gosok aje pakai kertas pasir sampai hilang rata calar tu..

Bungkus kat tepi-tepi bumper tu pakai old news paper.. pastu spray primer lepas tu…

 

Dah tu barulah spray cat DPI tu… dah kering cat ngan clear coat plak… nak bagi tau clear coat guna dan kena cari yang boleh lekat kat bahan plastik punya.. dia ada selalunya tulis jenis plastik kat lebal clear coat tu…

Ni kalau calar tu teruk sangat
Kalau teruk sangat tu tak boleh buat apa kena gak cat… kalau kena kat pintu kena cat sekeping pintu.. Hantar aje kat Bengkel cat berdekatan…. tau lah dorang nak buat camner kat kereta ko tu..

Kena simen balik dan gosok pakai kertas pasir tutup balik calar tersebut balik semula
Sembur primer kat permukaan calar tersebut…

Pastu baru lah cat sekeping pintu baru lah nampak cat tersebut rata… paastu baru lah sembur clearcoat plak lepas tu…

Harap Ianya Berguna
Ok lah n aje sikit sebanyak yang dapat kami terangkan tentang cara nak buat repair sendiri kesan calar kereta tersebut…. ni caranya kalau kita tengah sesak tak cukp duit guna aje cara ni… Insya Allah mudah-mudahan dengan cara ni korang bolehlah jimatkan wang poket korang nak gi bengkel cat okk…

sumber : Firestartingautomobile

 

Kata Achie : Sekarang nak DIY lagi senang dan jimat wang .

About Achie

Nama Pena saya adalah Woofer Storm , Namun secara ringkas boleh panggil Achie . Saya adalah seorang Medical Team , Saya adalah seorang Photographer dan juga seorang yang minat dengan blogging .. Sebarang pertanyaan /perkongsian,boleh email di wooferstorm@gmail.com

One comment

  1. Mana nak dpt removal scratcher tu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Murad Reviews
Exposed Skin Care Reviews
Proactive Reviews
How To Get Rid Of Acne Fast
How To Get Rid Of Blackheads Fast